JUBILARNI 8. BROJ “OSVITA”

U povodu dvadeset godina Matice muslimanske Crne Gore (1996-2016) iz štampe je izašao 8. jubilarni broj „Osvita“ glas Muslimana Crne Gore časopisa za kulturu, nauku i društvena pitanja. U ovom broju iz pera dr Avdula Kurpejovića napravljena je retrospektiva dvadestgodišnjeg djelovanja ove institucije, kao i Ocjene i stavovi o nacionalnom i političkom položaju, Muslimana Crne Gore; Ostvarivanje čl. 79 Ustavom zajemčenih prava. Akademik Avdul Kurpejović je uz navedeno tretirao i problematiku Muslimana Crne Gore, kroz prošlost, sadašnjost i perspektivu u budućnosti. Prof. dr sc. Srđan Vukadinović se u ovom broju bavio migracionim kretanjima i negativnim priraštajem u śevernom dijelu Crne Gore, dok je Veselin Konjević tretirao problematiku opisivanja stanovništva u Crnoj Gori od samih početaka do danas.

Poznati etnomuzikolog dr Slobodan Jerkov je u veoma zanimljivom osvrtu približio čitalačkoj publici modalitete savremnog proučavanja folklore muslimanskog naroda Crne Gore, a akademik Sreten Vujović je u prilogu naslovljenom “Crnogorski kulturni identitetiu kontekstu evropskih integracija i aktuelne situacije na Balkanu” napravio svojevrsnu analizu odnosa različitih kulturnih identiteta, koji uz sve nedaće na balkanskoj “vjetrometini” uspijevaju da naprave impresivan kulturnik mozaik, koji obogaćuje društveno I kulturno biće ovih prostora. Bajram Šabanović se takođe bavio kulturnim identitetima Crne Gore, dajući na taj način dobrinos uvjerenju kako su različitosti linija spajanja između crnogorskih etniciteta, a nikako linija razdvajanja.

Likovni pedagog i kritičar Ana Sindik se osvrnula na likovno stvaralaštvo Ismeta Hadžića u tekstu čiji naslov “Prvobitni topos kao kombinovana tehnika” upućuje na srž bavljenja ovim značajnim likovnim stvaraocem. Akademik Avdul Kurpejović je kao krunu jubilarnog broja časopisa “Osvit” priredio popis izdanja ove nacionalne institucije, čije izdavaštvo je uz sve nedaće na koje ova asocijacija nailazi pokazuje impresivnu količinu energije u očuvanju nacionalnog i kulturnog identiteta Muslimana Crne Gore.

Jubilarni 8. broj časopisa “Osvit” predstavljen je na Međunarodnom sajmu knjiga u Podgorici od 5. do 9. Maja i izazvao je veliku pažnju čitalačke publike.