Inicijativa

Matice muslimanske Crne Gore

o zabrani upotrebe dvojne nacionalnosti Bošnjak/Musliman

 

    Početkom Jula mjeseca 2009. godine Upravni odbor Matice muslimanske Crne Gore pokrenuo je  Inicijativu kod Ministarstva za zaštitu ljudskih i manjinskih prava, Ministarstva unutrašnjih poslova i javne uprave i Zaštitnika ljudskih prava i sloboda za podnošenje Predloga Ustavnom sudu Crne Gore, saglasno članu 72 Zakona o Ustavnom sudu, o zabrani rada političkim partijama i nevladinim organizacijama koje u svojim nazivu imaju dvojnu nacionalnost Bošnjak/Musliman ili Musliman/Bošnjak, jer se time krše zajemčena ljudska prava i slobode.

    U Inicijativi su nabrojane političke partije i nevladine organizacije koje nelegitimno i nelegalno, falsifikatorski, upotrebljavaju dvonu nacionalnost u nazivvima oblika organizovanja i time negiraju lično nacionalno izjašnjavanjke građana u toku popisa kao Muslimani ili kao Bošnjaci, a nameće im se dvojno.

    Ti oblici političkog i nevladinog organizovanja novonastalih Bošnjaka su:

1.      Demokratska zajednica Bošnjaka/Muslimana Bijelo Polje.

2.      Udruženje za proučavanje i zaštitu kulturne baštine Bošnjaka/Muslimana Almanah iz Podgorice.

3.      Časopis za proučavanje i zaštitu kulturne baštine Bošnjaka/Muslimana Almanah iz Podgorice.

4.      Forum Bošnjaka/Muslimana iz Bara.

5.      Časopis za duhovni, kulturni i nacionalni identitet Bošnjaka/Muslimana Bar.

6.      Centar za kulturu Bošnjaka/Muslimana Podgorica i drugi.

    Činjenice i okolnosti neustavnog djelovanja ovih i drugih oblika organizovanja novonastalih Bošnjaka koji u svojim nazivima ukljkučuju Muslimane, koji nijejsu osnivači niti članovi, su sadržane u Ustavu Crne Gore i dokumentima Ujedinjenih nacija i Evropskih institucija o ljudskim pravima i slobodama i zaštiti nacionalnih manjina.

    Dvojni naziv pomenutih oblika organizovanja novonastalih Bošnjaka u Crnoj Gori ima za cilj negiranje i asimilaciju Muslimana i prisvajanje i proglašavanje svojom vjekovima stvarane, vrijedne i osobite kulturne baštine muslimanskog naroda. Akteri na prevarantski način djeluju kod neukih građana govoreći da se radi o nazivu Bošnjaka i Muslimana, ali ne prihvataju da se osnuje zajednički ma koji kulturni ili drugi oblik organiozovanja, već bošnjački kome samovoljno, nezakonito i neustavno,pridodaju Muslimane.

     Ovakvo djelovanje traje godinama i nadležni državni organi su se oglušivali o zahtjeve Matice muslimanske da se onemogući.

    Organi Matice će iskoristiti sve institucionalne državne oblike ukoliko pomenuti organi ne prihvate Inicijativu, a to znači da će tražiti zaštitu kulturnog i nacionalnog identiteta kod evropskih organa za  ljudska prava i institucija Ujedinjenih nacija.

    O prednjem se obavještavaju svi članovi Matice muslimanske, saradnici i simpatizeri, svi pripadnici muslimanskog naroda i ostali da podrže Inicijativu Matice muslimanske i u svakoj prilici pruže otpor svakom vidu negiranja kulturnog i nacionalnog identiteta autohtonog muslimanskog naroda i nametanja mu tuđeg, bošnjačkog, nacionalnog idenmtiteta.

    Niko nema pravo u Crnoj Gori niti kod naših građana u dijaspori da Muslimanima nameće bošnjački nacioinalni identitet i negira njihov osobeni, jer takvo djelovanje je neustavno i kažnjivo.

    Muslimani Crne Gore pravilno se identifikuju ako se nacionalno izjašnjavaju kao Muslimani, vjerska pripadnost islamske vjeroispovijesti, maternji jezik ? crnogorski i državljanstvo crnogorsko.

    Svako drugo nacionalno, vjersko i jezičko identitifikovanje nije stvarno, već je neki vid negiranja i prihvatanja asimilacije.

    U Preambuli Ustava Crne Gore iz 2007. godine Muslimani su nabrojani u narode koji čine ovu državu. U Ustavu niti zvaničnim statističkim podacima o nacionalnoj strukturi stanovništva, u svim dosadašnjim popisima, pa i u popisu iz 2003. godine nema dvojne nacionalnosti Bošnjak/Musliman niti Musliman/Bošnja, Crnogorac/Srbin i slično.

         Poštovanje i uvažavanje.

 

PREDSJEDNIK.

dr Avdul Kurpejović